Ett oskrivet blad

Allting börjar på något vis någonstans vid någon tidpunkt. Det handlar bara om vad det är man vet, om allting. Det börjar någon gång men det tar aldrig slut. För vem skulle bestämma när och hur det tar slut? Hela tiden händer det något nytt. Något ytterligare. Som förlänger. Som utökar. Som tillför. När jag dör så tar MITT liv slut, men allting utanför och runtomkring fortsätter.

Det som jag vet något om, började någon gång i Ungern och någon gång i Sverige. Man kan säga att det är den början som jag vet om. Ändå är det inte så värst mycket jag vet om att jag vet, om allt detta.

Ett oskrivet blad. Man brukar ibland säga så om ett nyfött barn. Året 1965 föddes det en del mera märkvärdiga personer än andra – fast just när de föddes var de alla lika nakna och lika hjälplösa och i samma behov av omsorg av sina föräldrar som varenda liten nyfödd varelse på vår jord.

Den 14 januari 1965 föddes det en terrorist. Det kunde man inte veta. Eller ana. Just då, alltså. Då kanske föderskan hade tvekat i sista sekunden. Sjamil Basajev föddes som ett oskrivet blad. Något i hans liv formade honom till terrorist. Thomas Östros som blev politiker, föddes den 26 januari. Petra Nielsen, Dave Lombardo, Ulf Malmros, Sarah Jessica Parker, Måns Herngren, Joanne Kathleen Rowling, Fredrik Reinfeldt, Shania Twain, Charlie Sheen, Bashir al-Assad – Syriens president från år 2000, Tone Norum, Anders Limpar, Jan-Ove Waldner, Marco Apicella, Mads Mikkelsen, Ben Stiller… alla har de en speciell sak gemensamt. Födelseåret. Arv och miljö skiljer dem åt.

Det var ett bra år, det där året! Vilken samling fantastiska människor som kom till världen, som oskrivna blad, och som under åren fyllde bladen med innehåll av de mest skilda slag.

Samma år dör en del kända personer. Som T.S Eliot, Winston Churchill, Nat King Cole, Malcolm X, till exempel. Det är ganska fascinerande att tänka på att dessa kändisar var oskrivna blad även de, vid en viss tidpunkt.

1965. Det var på den tiden då heltäckningsmattorna i folks vardagsrum var gråa till färgen, och snurrfåtöljerna orangea. Ivar-hyllor började bli ett allmänt fenomen. IKEA i Kungens Kurva var ännu så länge det enda IKEA-varuhuset i hela Sverige, och man kunde snart börja samla på sig inte bara Ivar-hyllor.

Året 1965. I boken ”Aktuellt 1965” kan man bland annat läsa följande:
Drottning Louise avlider den 8 mars. När drottningens kista stod lit de Parade i Slottskapellet,
hade man en hedersvakt med tre kvinnor från Kvinnliga Bilkåren. Stiligt och högtidligt.

Alexej Leonov, är ryssen som blev den förste i världen att göra en rymdpromenad – på 12 minuter! Han klev ut ur kapselluckan på rymdskeppet Voschod 2, höll sig en stund avvaktande fast i rymdskeppet varefter han flöt ut i rymden med simliknande rörelser. Rymdskeppets hastighet beräknades vid tillfället till 8 km/sek. Rymdskeppet tycktes bada i vitt och föreföll täckt av snö. Leonov utförde en serie ”planerade experiment och observationer” innan han utan missöden återvände till kabinen.

När boken ”Aktuellt 1965” skrevs, kunde man fortfarande använda ordet ”neger” utan att skämmas. ”Negrernas marsch för frihet och rätt”, angående den kraftfulla demonstrationen i Alabama den 21 mars, och fortsättningsvis skriver man om de färgade, exempelvis ”Ett demonstrationståg med 15.000 personer med de färgade fredspristagarna Martin Luther King och Ralph Bunche i spetsen inledde då en fredsmarsch i Staden Selma. Marschen gick till Alabams huvudstad Montgomery”.

Bensin, tobak och oms – inte moms – höjdes.
Gunnar Strängs framlagda skattepaket innehöll exempelvis följande:
– omsen höjs till 10 procent den 1 juli
– bensinskatten ökas med 5 öre per liter vid samma tidpunkt
– tobaksskatten stiger med 2 öre per cigarett och cigarettpapper den 1 juli
– ändringar görs i punktbeskattningen, vilket innebär att skatten på tandkräm, munvatten och liknande samt på socker, sirap, spelkort och grammofonskivor slopas och skatten på parfymer, kosmetika och choklad blir enhetlig, 50 procent.
– skattepliktgränsen för förmögenhetsskatt höjs från nuvarande 80.000 kr till 100.000 kr.

Man kan fantisera lite grann kring de diskussioner som måste ha föregåtts av ett beslut att sätta en skatt på 50% på choklad! ”Folket äter mycket choklad, vi kanske ska ta och utnyttja det lite? Det är ändå inte så nyttigt med choklad!” Att tobaksskatten stiger med 2 öre per cigarett ser inte alls lika allvarligt ut. Det är sannolikt fler som äter choklad än som röker cigaretter.

1965 beslutade man: ”TV från program 2 skall starta våren 1968 med en sändningstid av 15 timmar i veckan. Göteborg och Malmö skall i huvudsak stå för sändningarna i TV 2. Därigenom tänker man sig att en viss programkonkurrens skall skapas inom TV. Förslag om en ”särskild rundradio” läggs fram. Där skall undervisningsmyndigheter, folkrörelser och organisationer av olika slag, bl a de politiska partierna, få möjligheter att köpa sändningstid. Utredningen föreslår en enhetslicens för radio och TV. Licensen skall höjas i fyra etapper till 270 kr från nuvarande 135″.

1968… 15 timmar sändningstid i veckan!

På femtio år har tv-licensen höjts till vaddå? Och vi klagar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.