1825 dagar: Dag 2

…eller…fem år plus en svans på tre år…

Lennart Lidsten som förskingrade över 60 miljoner kronor för flera privata bostadsrättsföreningar fick det längsta straffet i svensk brottshistorik för ett ekonomiskt brott. Han fick sex år. Tror han kom ut efter runt fyra år.  Ni vet, gott uppförande och så vidare.
Jag bodde i en av bostadsrättsföreningarna. Jakobsberg. Hammarvägen.

År 2008. Slutet på maj månad. Alingsås pastorat klantade sig med utbetalningen av min lön och gav mig 4600 kr för lite. Innan dom trodde på mig, och redde ut saken, hade det hunnit gå över tre månader, och CSN hade hunnit skicka sitt krav till Kronofogden. 4600 kr var hela utrymmet jag hade att betala till CSN från. Rådet jag fick av budgetrådgivaren var att inte göra någon betalningsuppgörelse med någon innan jag hade tillräckligt med betalningsutrymme. Vid årsskiftet 2009-2010 blev jag av med jobbet på pastoratet och fick inte det där betalningsutrymmet förrän 2014. Fram till år 2014 ökade min skuld hos Kronofogden katastrofalt. Om jag hade begripit en hundradel av vidden av hur det skulle bli, hade jag handlat helt annorlunda.

Nu har det gått nio och ett halvt år ungefär, och skulden hos Kronofogden har bara ökat.

Under de här nio åren har jag inte kunnat flytta som jag vill. Jag kan inte hyra en släpvagn på macken. Det finns massor med saker man inte kan göra när man har en betalningsanmärkning hos Kronofogden. För mig känns det som att vara en kriminell, typ fotboja, fast den syns inte.

Nio och ett halvt år.

Det finns många som är hundra procent säkra på att den som har en betalningsanmärkning hos Kronofogden har skapat sin situation själva och borde således skylla sig själva. Det är inte alltid hela sanningen.

CSN tycker att det är bättre för dom att kräva in sin skuld från mig, genom Kronofogden. Säkrare. Därför får jag inte och har inte fått, någon betalningsuppgörelse med dom, om jag inte betalar halva skulden kontant. Det blir ett skrattretande hemskt moment 22. Om jag hade halva skulden i kontanter, skulle jag givetvis inte ha någon skuld hos Kronofogden!

1825 dagar. Plus de nio och ett halvt år som redan gått. Det blir ungefär 14 år. Det är mitt straff för något som jag är oskyldig till.

Kronofogden har inlett skuldsanering för mig. Jag fick mailet igår. Den 28 oktober 2017. År 2022 blir jag skuldfri om det slutliga beslutet blir positivt. Det kan ta ett halvår innan jag får det slutliga beslutet. Under tiden kan man säga att jag är villkorligt fri. Man räknar av tiden från igår, fram till att beslutet fattas. Blir beslutet negativt, har jag en framtid med löneutmätning framför mig.

1825 dagar. Plus de nio och ett halvt år som redan gått. Det blir 14 år. Plus tre år efter de kommande fem åren. Det tar tre år innan betalningsanmärkningen försvinner. Det blir nitton år.

Ett straff på nitton år för något som jag är oskyldig till. Det man kan anklaga mig för är dumhet, den dumhet som gjorde att jag inte begrep, inte fattade, hur stort detta skulle bli, då i augusti september 2008.

Efterklokhetens kranka blekhet.

År 2008 var jag 43 år. Nitton år senare blir jag 60 år.

Dag 2 på resten av mitt liv.

Det känns lite som från en sån där advokatserie. Gå med på den här uppgörelsen, annars… Många skulle säga att ja men vilken tur du har! Så kanske det är. Jag har inget val. Jag har inte haft något val. Det är som en överväldigande osynlig kraft som styr mitt liv. Jag kan inte säga och har nog aldrig kunnat säga, vad många andra kan. Om vad som händer i ens liv om fem år.

Från det jag var 43 år, tills jag blir 60. Om jag har tur. Har jag otur blir det hela livet.

Frågan är vad jag orkar.

Dag 2 på resten av mitt liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.