När jag var liten ville jag bli dirigent – den som stod framför alla i hela symfoniorkestern, och fick dem att göra precis som jag ville att de skulle göra för att få det att låta precis som jag ville att det skulle låta!

Musik, komposition, sång, arr & text: Ingrid Laskó
Musik, komposition, arr & sång: Ingrid Lasko. Text: Erik Axel Karlfeldt.
Musik & Komposition: Ingrid Laskó

Nu blev det inte så. Det där med att bli dirigent alltså.

Men… För några år sedan, när man hade iPhone 4… som den senaste mobilen, hittade jag Garageband: jag försökte hitta en app, för att spela in en melodi jag hade fått i huvudet. Den ena appen efter den andra var sämre än jag önskade. Till slut dök Garageband upp och jag köpte genast denna. Man kan ju tycka att jag borde ha hittat denna för länge sedan och kommit på detta för länge sedan – och ja, det håller jag villigt med om!

Med min iPhone 4 skapade jag mina första låtar med appen garageband. Snart blev det en iPad – lite större, man kunde spela på flera tangenter samtidigt… Snart blev det en MacBook, och en synt. Och en mikrofon. Och så vidare. Så nu är jag min alldeles egna dirigent! Äntligen.

När jag var nio år fick jag mitt första instrument. En gitarr. Efter det där med blockflöjt. Snart blev det tvärflöjt. Piano. Trummor. Fiol. Jag kom in på musiklinjen på Skeppsholmens folkhögskola i Stockholm.

Jag ”fuskar” på allt möjligt som faller mig in. Jag har en blå snygg Yamaha elbas – hur kul som helst! Jag har ett dragspel. Ja, plus flöjt och gitarr och fiol och piano…

När jag var åtta-nio år började jag sjunga i barnkören i Avesta kyrka. Börje Lardner, musikdirektör från Stockholm, var ansvarig för musikverksamheten i Avesta kyrka och Börje blev en av mina viktiga mentorer när det gäller körsång. Och solosång. Han var den enda som uppmuntrade mig till detta. När jag gick på musiklinjen på Skeppsholmens folkhögskola tog jag sånglektioner för Iwa Sörenson som var operasångerska på operan. Värdefulla lärdomar.

Nu sitter jag ofta vid min synt och skriver egna sångtexter och komponerar egen musik.
– Och tonsätter texter av Erik Axel Karlfeldt, och Karin Boye, med flera. Jag är världsberömd hemma hos mig!